La fotografia com a paisatge social. Com a l’element amb el qual reflectir les condicions humanes en un entorn que no sempre és fàcil d’habitar. Així va començar Jordi Oliver la seva trajectòria professional. La música va fer que enfoqués el seu objectiu en la comunitat gitana. Una música que és el llegat històric d’un grup ètnic que ha exportat la seva cultura des del Rajasthan fins a Andalusia al llarg d’onze segles. L’any 2012, va iniciar el projecte Alma Gitana, que, després de dotze anys, s’ha convertit en tota una mirada retrospectiva que enllaça països, migracions, camps de refugiats, desnonaments, barris de protecció oficial, pelegrinatges, famílies i vides.
Jordi Oliver. Fotògraf humanista
La fotografia com a paisatge social. Com l’element amb què reflectir les condicions humanes en un entorn que no sempre és fàcil habitar. Així va començar Jordi Oliver la seva trajectòria professional, recorrent amb la mirada els carrers del barri barceloní del Raval als anys 90, quan la decadència encara no havia donat pas a les transformacions olímpiques. Manuel Vázquez Montalban, en veure les fotos que va fer d’aquells temps, li va dedicar un text titulat Melodia del Raval, on parla del Raval com un d’aquells barris que sobraven. Que sobren encara. Barris que ningú vol veure, que ningú vol mirar, però que existeixen i fins i tot són necessaris. Els barris on Jordi Oliver ha dipositat la mirada des de llavors. Barris de tot el món que han configurat el treball expositiu Alma gitana.
Publica habitualment amb El País, The Guardian, Yo Dona i La Vanguardia.
Ha treballat com a fotògraf en nombroses campanyes de publicitat, tant institucionals com comercials.
Entre els anys 2015 i 2018 va treballar com a fotògraf per a la web de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona.
En l’àmbit documental social, va iniciar la seva trajectòria com a operador de cambra i després va fer alguns documentals, sempre amb un marcat interès social.
Pel que fa a la docència, fa més de deu anys que imparteix tallers que tenen com a objectiu que els alumnes descobreixin la seva pròpia manera de mirar la realitat.
Jordi Oliver
Review Alma gitana.